Výroba
Každý dort má piškotový základ:
vanilkový
kakaový
mramorový
Podle přání je možné i piškotový korpus obarvit (růžová, zelená...)
Náplň:
Většinou se používá klasika - máslovo-pudinkový krém
Krém dělám jen z pudinku a kvalitního másla. Cukr dávám do pudinku. Po přidání másla už nedoslazuji, aby krém nebyl příliš sladký.
Je možné měnit příchuť krému podle příchuťě pudinku: vanilkový, čokoládový, kokosový, pistáciový, banánový, malinový, jahodový...
Podle dohody je možné použít jako náplň krém: tvarohový, z mascarpone...
Mezi patra dávám vrstvu pikantní marmelády, nebo džemu. Celková chuť dortu se lehce změní.
Pod potahovou hmotu používám výhradně jen máslový krém. Hmota pak drží a nestéká. Kdyby pod hmotou byl tvarohový či smetanový krém, hmota navlhne a začne se rozpouštět.
Na dorty, u kterých je důležité detailní dotvarování (například kopečky prsou) používám punčovinu - piškot, krém, rum(cukrový rozvar),marmeláda. Jedná se o piškotovou tvárnou hmotu.
Barvení hmot
Hmoty barvím speciálními potravinářskými gelovými barvami. Nikdy nepoužívám práškové barvy z drogerie. Ty jsou založené na soli a výsledné těsto není dobré.
Nejraději používám na potah hmotu WHITE ICING - podle zkušenosti se netrhá (pokud je s ní šetrně zacházeno), navíc její povrch je sametově jemný a neleskne se. Pokud je potřeba lesklého povrchu je možné použít buď lesklé - perleťové prachové barvy, nebo nanesení umělého lesku.
Vyztužení dortů
Vícepatrové dorty je třeba vyztužit aby horní patra nesrážela spodní. Dort pak drží tvar a nepropadá se.
Pokud vím, že s dortem se bude víc manipulovat, zajistím i patra do sebe. Pokud bude dort stát od začátku do konce na stole a později bude nakrájen, stačí jen patrová výztuž.
Ozdoby
Ozdoby jsou upevňovány obyčejnou vodou ( funguje jako lepidlo) nebo cukrovým rozvarem. Pokud je ozdoba na hraně, nebo je větších rozměrů raději ji zajistím malým kolíkem (není vidět). Květiny jsou sestaveny na aranžerském drátku a následně zapíchnuty do dortu.
Jinak je možné dohodnout se skoro na jakékoli dekoraci - různé květiny, jedlé stuhy, nejedlé stuhy saténové, prstýnky, figurky - jedlé i nejedlé, jedlé krajky, brože - štrasové nebo jedlé, knoflíky, kolečka, tečky, vlnky...